Pennsylvania Üniversitesi’nden arkeologlar Iraklı meslektaşlarıyla birlikte Irak’ın kuzeyindeki Nimrud kentinde hafriyat çalışmaları yürüttü. Burada yaklaşık 2.600 yıl evvel yakılan büyük Asur tapınağı Ninurta’nın yerinde bırakılmış yeterli korunmuş eserler bulmayı başardılar. İşte detaylar…
Küllerin altında saklanan Asur yapıtları ortaya çıktı!
Nimrud, Kral Ashurnasirpal II idaresindeki Yeni Asur devletinin başşehriydi. Eski bir uygarlığın tarihini müdafaası açısından burası çok değerli bir yer olarak kabul ediliyor. Ninurta tapınağı Asurlu savaş ve tarım ilahı onuruna inşa edildi. Tapınağı yok eden yangının MÖ 613 civarında meydana geldiği düşünülüyor. Lakin birtakım eserler kalıntıların altında kaldığı için yağmalanmaktan kurtuldu.

Yeni bir dizi hafriyat sırasında bilim adamları iki farklı öge keşfetti. Bunlardan biri, bir rabbin büyük bir heykeli için platform vazifesi gören devasa bir taş düstur oldu. Üzerinde Kral Ashurnasirpal II’ye ilişkin çivi yazılı bildiriler bulundu.

Bir oburu ise daha küçük bir salonda bulundu. Arkeologlar ayrıyeten tapınak ele geçirildiğinde yok edilen tanımlanamayan ilah heykellerinin modüllerine da rastlanıldı. Söylendiğine nazaran güneyde bulunan Babil ve doğuda bulunan Midia’dan gelen istilacılar tarafından yakıldı. Tüm göstergeler ise yapının ateşe verilmeden evvel yağmalandığı ve kasıtlı olarak tahrip edildiği tarafında.

HÜRKUŞ 2, birinci uçuşunu muvaffakiyetle gerçekleştirdi!
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. toplumsal medya üzerinden yaptığı açıklamayla HÜRKUŞ 2 ile ilgili yeni ayrıntıları paylaştı.
Bulgular Ninurta Tapınağı’nın Asur başşehrinin dini ve kültürel omurundaki kilit rolünü ortaya koyuyor. Yağmalanma ve yangından sonra bile ihtişamını kaybetmemesi farklı bir ehemmiyet kazandırıyor. Burada bulunan eserler, içindeki yapıların ne kadar büyük ölçekli olduğunu gösteriyor. Arkeologlar Asur rableri ile bunların lokal halk tarafından algılanışı ortasındaki bağlantıyı yine inşa etmeye çalışıyor.